Dolar 38.6314 Euro 43.8058 Altın 4153.655 Borsa 9287.12 Sterlin 51.6904 Brend 62.09
8 Mayıs 2025 Perşembe

Kırmızı Et İthalatı 2028'de Son Buluyor! Bakan Yumaklı'dan Önemli Açıklama

Kırmızı Et İthalatı 2028'de Son Buluyor! Bakan Yumaklı'dan Önemli Açıklama
7 Mart 2025 Cuma/19:25

Çankırı'daki Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonu'nun açılışında konuşan Yumaklı, son 23 yıl içinde büyükbaş hayvan sayısının %71 artışla 17 milyon başa ulaştığını, küçükbaş hayvan varlığının ise %72’lik bir artışla 55 milyon başa çıktığını belirtti. Ayrıca, kanatlı hayvan sayısındaki artışın %55 ile 380 milyon adede ulaştığını da dile getirdi.
Bu verilerin, hayvansal üretimde minimum 2 ila 4 kat arasında bir artış sağlandığını gösterdiğini vurgulayan Yumaklı, "Dünya genelinde büyükbaş hayvan varlığında 22. sıradayız, Avrupa'da ise 2. sırada yer alıyoruz. Küçükbaş hayvan varlığında dünyada 7. ve Avrupa'da 1. sıradayız. Sığır eti üretiminde ise dünya sıralamasında 7., Avrupa'da ise 1. sırayı elde ettik. Tavuk eti üretiminde 9., Avrupa'da 2. sıradayız. Yumurta üretiminde dünya genelinde 10., Avrupa'da 2. sıradayı kapıyoruz. Bal üretiminde ise, 2. sırayı dünya genelinde ve 1. sırayı Avrupa'da alıyoruz." şeklinde konuştu.
Yumaklı, dünya genelindeki dikkatin Türkiye üzerine odaklandığını, "Biz önemli bir üretici ülkeyiz. Hayvansal üretim ihracatımızı 2002 yılına kıyasla 14 kat artırarak 3,5 milyar dolara yükselttik." sözleriyle aktardı.
"KIRMIZI ETTE FİYAT ARTIŞLARINI ENGELLEDİK"
Yumaklı, kırmızı ette yeterliliğin %95 olduğunu belirterek, özel sektör aracılığıyla yapılan et ithalatının 2024’ten itibaren Et ve Süt Kurumu’nun denetiminde olacağını ifade etti. Bu düzenlemeyle tekelleşmeye yönelik bazı durumların ortadan kaldırıldığını söyleyen Yumaklı, "Böylece fahiş fiyat artışlarını engellemiş olduk. Özellikle bu yıl Ramazan öncesi fahiş fiyat artışları yaşanmamış olması sevindirici." dedi.
Fahiş fiyat artışlarını engelleme adına aldıkları önlemlerin büyük bir öneme sahip olduğunu kaydeden Yumaklı, şu şekilde devam etti:
"Et ve Süt Kurumu, bu süreçte canlı hayvan stokunu da artırdı. Üretici birlikleri, kasaplar ve yetiştiriciler, buna destek verdiler. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Rekabet Kurulu, fahiş fiyat artışlarıyla ilgili gerekli incelemeleri başlattı. Bu mübarek günlerde gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki, ülkemizde herhangi bir sıkıntı yoktur. Fiyat artışını gerektirecek bir sebep bulunmuyor. Bunu ısrarla ifade ediyoruz çünkü geçmiş yıllara göre daha başarılı sonuçlar elde edilmişken, Ramazan başlamadan fahiş fiyat artışı yaşanmaması gerektiğini belirtiyoruz."
"KIRMIZI ETTE HEDEF İTHALATI ÜLKE GÜNDEMİNDEN ÇIKARMAK"
Gelecek ihtiyaçlar ve bu doğrultuda politikalarını şekillendirmeleri gerektiğine dikkat çeken Yumaklı, "Bir yıl önce açıkladığımız hayvancılık yol haritasını 5 yıllık bir süre için hazırladık ve bu yol haritasındaki tüm maddeleri hayata geçiriyoruz. Yol haritamızın en önemli unsurlarından biri Et ve Süt Kurumu ile TİGEM işbirliği içinde Hayvancılıkta Üretimi Geliştirme Projesi'dir. Bu projenin son derece başarılı ilerlediğini ve yetiştiricilerimize ciddi katkılar sağlayacağını belirtmek isterim. Aynı zamanda, tüketicilerimizin de uygun fiyatlarla ürün elde etmesine yardımcı olacak."
Yumaklı, anaç hayvan sürüsünün artırılmasının ve buna bağlı olarak üretimin artırılmasının önemine değinerek, Cumhurbaşkanı'nın açıkladığı Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projesi ile beklenenden fazla başvuru aldıklarını belirtti. 2028 yılına kadar bu ihtiyaçları karşılayacaklarını ve 2028 itibarıyla kırmızı et ithalatını ülke gündeminden çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü ile taşra teşkilatındaki tüm çalışanların, hem ekonomiye büyük zarar veren hem de hedeflere ulaşımı engelleyen hayvan hastalıklarıyla mücadele ederek önemli bir eylem başlattığını ifade eden Yumaklı, kontrolsüz hayvan hareketlerini engellemenin bu anlamda çok önemli olduğunu vurguladı.
"Yol kontrol noktaları, sağlıklı hayvanların hareketinin düzenlenmesi açısından kritik öneme sahip." diyen Yumaklı, "Bu bağlamda, Türkiye genelinde önemli kavşaklarda 8 tane kontrol noktası açmayı planlıyoruz. Şu ana kadar Erzurum, Elazığ ve Ankara'da 3 istasyonu devreye aldık. Dördüncü istasyonumuzu ise burada, Çankırı'da açıyoruz. Faaliyette bulunan 3 noktada toplam 12 bin 31 aracı denetledik; bunların 11 bin 682'sini uygun, 349'unu ise uygunsuz bulduk. Uygunsuzluklar arasında şap hastalığına yakalanan hayvanlar ve sahte veteriner hekim raporlarıyla karantina alanları dışına çıkartılan hayvanlar mevcut. Bu konularda kesinlikle tolerans tanımayacağız." ifadelerini kullandı.

© Edirne Sonsöz