Tarım ve Orman Bakanlığı, kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesine ve kayıt altına alınmasına dair yönetmelikte bazı değişiklikler yaptı.
Yeni düzenleme, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yerel yönetimler, gerçek veya tüzel kişiler ile özel hayvan yaşam evleri, hayvan bakımevlerinden sahiplenilen kedi ve köpeklerin, yetkili veteriner hekimler tarafından Bakanlığın kayıt sistemine kaydedilmesi ve hayvan pasaportlarının düzenlenmesi konusunda sorumluluk taşıyacak.
ÖZEL HAYVAN YAŞAM EVİ
Bakanlıktan izin alarak gerçek veya özel hukuk tüzel kişileri tarafından oluşturulan ve hayvanların barındırıldığı tesisler, "Özel hayvan yaşam evi" olarak adlandırılacak.
Özel hayvan yaşam evleri, sahiplendikleri evcil hayvanların ölüm ve kaybolma durumlarını il/ilçe müdürlüğüne zamanında bildirmekle yükümlü olacaklar.
Bu tür tesisler, ev hayvanlarının bakım ve beslenmesinden tamamen sorumlu olup, evcil hayvanları terk edemeyecek, başka birine veremeyecek ve Bakanlıktan alınan izindeki kapasitenin üzerinde hayvan barındıramayacak.
MİKROÇİP UYGULAMASI
Mikroçiplerin, hayvanların iki kürek kemiği arasına veya boyun bölgesine, kulak hizasında yerleştirilmesi planlanıyor. Genetik olarak eğilimli bazı ırklarda ise çip, bacak ya da göğüs bölgesine konulabilecek.
BARINAK KELİMESİ KULLANILMAYACAK
Yapılan değişiklikle birlikte, "Barınak" terimi "Hayvan bakımevi" olarak değiştirildi. 1 Nisan itibarıyla bu ibare yürürlükten kaldırılacak.
Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü halinde bu durumun 30 gün içerisinde, kaybolması durumunda ise 7 gün içinde ev hayvanı sahibinin durumu il/ilçe müdürlüğüne veya Bakanlıkça yetki verilmiş diğer kurum/kuruluşlara bildirmesi gerekecek.
SON TARİH 31 ARALIK 2025
Tüm kedi ve köpek sahiplerinin, il/ilçe müdürlüğüne ya da Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum/kuruluşlara başvurarak hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025 tarihine kadar kimliklendirmeleri ve kayıt altına almaları zorunlu olacak.